Pixels

Pixels zijn de kleinste deeltjes die computerschermen weer kunnen geven. Een beeldscherm is opgebouwd uit allemaal kleine vlakjes, pixels genaamd. Bij computerschermen zijn deze pixels vierkant. Door elke pixel een andere kleur te geven, zoals u hierboven in de titel kunt zien, kunnen teksten, foto's en alle denkbare beelden worden opgebouwd.

Websites zijn ook opgebouwd uit pixels. Een website kan dus bijvoorbeeld 900 pixels breed zijn. Of een foto kan 300 bij 200 pixels als afmetingen hebben. De grootte van deze foto op uw scherm is afhankelijk van de grootte van uw pixels, deze hebben namelijk geen standaard maat. De grootte van deze pixels is afhankelijk van de dpi (dots, pixels, per inch) van uw scherm. Een groot scherm kan net zo veel pixels hebben als een kleiner scherm, maar heeft dan wel minder pixels per inch en zal dus minder scherp ogen als u daar dichterbij zit. De hierboven beschreven foto zal op dit scherm dus wel evenveel pixels breed zijn, maar qua ware afmeting op het scherm breder zijn dan op het kleine scherm.

Een groot nadeel van pixels is dat niet iedereen even veel pixels op zijn scherm heeft. Er zijn verschillende gangbare resoluties. Waar op het ene scherm een website het hele beeld kan vullen, kan dit op een ander beeldscherm maar 2/3 zijn. Iets waar wij bij het ontwerpen van een website goed rekening mee moeten houden.

>> KvdK Webdesign >> Woordenboek >> Pixels